dimecres, 12 d’abril del 2017

1.TIPUS DE TRANSPORT

Els que sí conten són:

1. El transport marítim i/o fluvial.
2. El transport terrestre, per carretera.
3. El transport terrestre, per tren.
4. El transport aeri.
5. El transport combinat.
6. El transport Multimodal.
7. El transport Intermodal.




CC0 Public Domain / pixabay

1.El transport marítim i/o fluvial.

TRANSPORT MARÍTIM
Pot traslladar persones (passatgers) o coses (càrregues sòlides, líquides o gasoses) per mar des d’un punt geogràfic a altre a bord d’un vaixell.


Jawaharlal Nehru Trust Port / Wikimedia Commons

El transport marítim, en l'àmbit mundial, és la manera més utilitzada per al comerç Internacional.

És el que suporta major moviment de mercaderies, tant en contenidor, com a granel sec o líquid.
  
Tenint en compte que el planeta Terra està cobert per aigua en les seves dues terceres parts, l'home ha buscat la manera de viatjar sobre ella. Així l'aigua ha unit diverses parts del globus terraqüi perquè els vaixells naveguen per elles.
El transport de persones per via marítima ha perdut molta de la seva importància a causa del desenvolupament de l'aviació comercial.
Subsisteix de manera significativa només en dos àmbits: les travessies curtes (petites distàncies entre illes o dues ribes d'un riu) i els creuers turístics.
El transport marítim és per la seva pròpia naturalesa  internacional, encara que existeix el cabotatge al llarg de les costes d'un país.
TRANSPORT FLUVIAL
Consisteix en el trasllat de productes o passatgers d'uns llocs a uns altres a través de rius amb una profunditat adequada.
 
El transport fluvial és una important via de comerç interior, pel que, en rius amb les infraestructures suficients són molt importants.

Va aparèixer en el Neolític una de les etapes de la prehistòria, i ja, en aquella època, s'utilitzava per a l'intercanvi de productes (per al seu transport).


En l'actualitat segueix sent una important via comercial com per exemple en els rius Mississipí i l'Amazones.

Tot i que fa unes dècades el transport fluvial va passar per un cert declivi, en l'actualitat s'està intentant habilitar antics rius que van ser importants en la seva época per fer-los navegables.

Hi ha diversos tipus de vaixells depenent del producte que portin o si es dediquen o no al transport de passatgers.
2.El transport terrestre, per carretera.
El transport per carretera és el mitjà més utilitzat en tota la Unió Europea.

Antigament, van ser els Inques, qui van explotar este métode de transport ja que posseïen un eficient sistema de camins connectats per tot el seu imperi.

La seva tecnologia més puntera era el llom de les seves flames, on carregaven les mercaderies per comerciar.

No va ser fins al segle XX, quan el transport per carretera va canviar radicalment.

Amb l'arribada de la revolució industrial, la necessitat de transportar per carretera va créixer.

Van millorar les infraestructures, i la tecnologia.

Es va donar un gran impuls a la creació de vehicles autopropulsats, i en general les empreses es van beneficiar notablement d'aquest gran avanç.
Avui en dia disposem de sofisticades vies que comuniquen per carretera a una gran quantitat de països i vehicles amb complexes tecnologies, que augmenten l'eficiència d'aquest mètode de transport.
A nivell nacional (Espanya) el transport per carretera és el sistema "hegemònic" per excel·lència ja que gran part del comerç es realitza amb països del continent europeu.
 
El transport marítim ocupa el segon lloc mentre que el ferroviari s'estableix com el tercer mitjà de transport segons la quantitat de mercaderies transportades.
 
Europa és un dels continents amb la xarxa viària més desenvolupada seguida d'Amèrica del Nord. En Àsia trobem nuclis amb xarxes ferroviàries impressionants com el cas del Japó (Xina d'aquí a uns anys), etc.
Un altre aspecte fonamental del transport per carretera són els vehicles; de diferents mesures, fabricants, combustibles, etc. La manera d'introduir-los, i veure tan sols "quatre pinzellades" ens trobem amb:


a) Camió: Amb quatre o més rodes, ha estat dissenyat per transportar mercaderies, compta amb cabina independent de la resta de carrosseria.
b) Remolc / semiremolc: Vehicle no autopropulsat dissenyat per a ser remolcat per un vehicle de motor.
c)Tren de carretera: format per un camió / vehicle articulat i un remolc.
d) Camió-cisterna o sitja: concebut per al transport de granels sòlids, líquids i gasosos.
Fent referencia al Marc jurídic del transport per carretera, tenim en compte que la  normativa aplicable al transport per carretera inclou:
• La Llei d'Ordenació de Transports Terrestres 16/87 (LOTT)
• Reglament d'Ordenació de Transport Terrestre RD 1211/90 ROTT
• La llei 15/2009 del contracte de transport terrestre de mercaderies.
3. El transport terrestre, per tren.

Un tren de mercaderies o tren de càrrega és una composició composta d'una locomotora de gran potència i una sèrie de vagons preparats per al transport de càrrega; és habitual veure aquests trens amb dues locomotores, ja que necessiten molta potència per moure les tones de la seva càrrega, i en els recorreguts amb més pendent poden necessitar fins i tot més locomotores.

Aquests trens utilitzen altres estacions, que solen situar-se en els polígons industrials propers a les ciutats, on estan més propers a les empreses a les que donen servei i no interfereixen amb el tràfic de passatgers.

El ferrocarril forma part d'una àmplia gamma de transport terrestre a tot el món, ja sigui marítim i aeri que, en conjunt, permet i realitza el transport de persones i mercaderies del lloc on es troben al lloc on volen anar o on són necessàries .


En l'actualitat s'empra una conjunció de mitjans (marítims, carreteres, ferroviaris, etc.) actuant coordinadament amb aquesta finalitat.

Si punxeu en este enllaç podeu vore la foto d'un tren de mercaderies:
 
4. El transport aeri.
És el servei de traslladar d'un lloc a un altre, passatgers o carregament, mitjançant la utilització d'aeronaus, amb fins lucratius. Si aquest transport té fins militars, aquest s'inclou en les activitats de logística.
Aquesta manera de transport, en principi, es va pensar i es va desenvolupar únicament per a passatgers; però, gràcies a l'ús de contenidors aeris i al disseny de nous avions destinats a càrrega, el volum de mercaderies transportat per aquest mitjà s'incrementa any rere any.

Els avanços de la navegació aèria, de les telecomunicacions i de les facilitats electròniques han permès que l'aviació hagi progressat de forma sorprenent.
El transport aeri és la modalitat de transport més regulada en el globus terrestre. Arran de la II Guerra Mundial, la majoria dels països del món van subscriure el Conveni de Chicago el 1944 on es van asseure les bases de les regulacions del transport aeri.
El desenvolupament en el medi aeri, gaudeix de l'avantatge de la continuïtat d'aquest, que s'estén sobre terra i mar, però està limitat per la necessitat de costoses infraestructures i un major cost econòmic que la resta dels mitjans de transport.
El transport de càrrega per avió està creixent considerablement en aquests últims anys, tot i que lògicament és més car que per vaixell, resulta molt més ràpid i gràcies a l'ús d'avions amb motors cada vegada més eficients en el consum de combustible, resulta cada vegada més rendible .
Fins i tot les grans càrregues com a peces d'avions o coets es poden moure amb grans avions i molt ràpidament.
 Ø  Si punxeu en este enllaç podeu vore un vídeo d’un avió de mercaderies.
5.El transport combinat.
És aquell en què es produeix una superposició física dels mitjans de transport i de contractes.

Els casos més freqüents són els dels següents casos:
 ·      Ferroutage: Camió sobre vagó ferroviari. Es transfereixen unitats de càrrega o vehicles de transport per carretera o plataformes ferroviàries.
·      Transroulage: Camió sobre vaixell. Un camió que viatgi transportat a bord d'un vaixell ro-ro (roll-on / roll-off). Es transfereixen vehicles de transport per carretera o ferroviaris a vaixells, per al transport d'aquests amb les seves unitats de càrrega per via marítima.
 ·      Sistema UFR: Es transporta un semiremolc a l'interior d'un vagó de tren. Per no excedir els gàlibs, els semiremolcs han de tenir una alçada menor a l'habitual.
 El transport combinat pot ser:
-Acompanyat, es tracta del transport d'un camió complet acompanyat pel conductor mitjançant un altre mitjà de transport, com el tren o un vaixell ro-ro.
 -No acompanyat, el conductor no acompanya al transport del camió.
És el servei de transport multimodal que permet el transport de mercaderies utilitzant diversos modes de transport, sota un Document de Transport Combinat origen - destí, amb un règim fraccionat de responsabilitat, ja que a cada mode de transport se li aplica les normes que la regulin .
El factor significatiu d'aquest transport és la interacció que es produeix entre diferents mitjans de la cadena de transport principal • Hi ha un únic contracte amb el carregador, encara que el trajecte es realitze per un o diversos portadors en diferents modes de transport. Mitjançant aquest contracte s'aplica un règim fraccionat de responsabilitat, de manera que cada mode de transport li corresponguin les normes específiques que ho regulen.

6.Transport Multimodal
El terme Transport Multimodal va ser "inventat" durant la Convenció de UNCTAD de 1980 i es refereix als contractes de transport amb l'ús de més d'una manera de transport.

7.El transport Intermodal.
En el transport de mercaderies, el transport Intermodal és l'articulació entre diferents modes de transport utilitzant una única mesura de càrrega (generalment contenidors), per tal de realitzar més ràpida i eficaçment les operacions de transbord de materials i mercaderies.

Les subdivisions del transport terrestre (camió i ferrocarril) i les subdivisions del transport per aigua (transport marítim i transport en vies navegables interiors), es consideren com maneres diferents.

Per al transport intermodal és necessari més d'un tipus de vehicle per transportar la mercaderia des del seu lloc d'origen fins a la destinació final, per la qual cosa constitueix un tipus de transport multimodal.
 La definició de la Conferència de Ministres de Transport d'Europa, diu que Transport Intermodal és quan es fa el transport per camió sobre la distància més curta possible, fent la llarga distància per ferrocarril o per aigua. En aquesta definició la referència a distància més llarga / curta, confon. El terme "Transport Intermodal" s'aplica tant a càrregues unitaritzades com a càrregues no unitaritzades, encara que en la pràctica en el Transport Intermodal domina l'ús de contenidors (marítims o domèstics).
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada